Chodské koláče v Bořicích
Typ: | Jiné |
---|---|
Kraj: | Plzeňský kraj |
Okres: | Okres Domažlice |
Město: | Zahořany u Domažlic |
Výška: | 417 m n.m. |
GPS: | 49°25'45.996"N, 12°58'8.712"E |
Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení. V Mrákově a okolních vesnicích bývalého dolního Chodska se pečou dolské koláče. Na nich zdejší obyvatelé roztírají tvarohovou nádivku po celé ploše koláče a na ni pak tence pomocí zdobících pytlíků s jemnou trubičkou zdobí ornamenty z povidlové a makové nádivky. Sypou je rozinkami a mandlemi.
V obcích horního Chodska se pečou panské koláče. Vznikají merhováním do proužků - koláč se nepotírá tvarohem, ale při zdobení jeho povrchu se střídá proužek tvarohu, máku a povidel. Koláče jsou pak skládané - zdobené pytlíky s hvězdicově zakončenými trubičkami. Tři náplně (tvarohová, povidlová a maková) se stříkají v pruzích tak, že mezi povidlovou a makovou náplní musí být vždy ta tvarohová. Povrch koláčů se opět zdobí pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu.
Chodské koláče mají průměr 25 - 30 centimetrů.