Pivovar Hubertus (Kácov)
Typ: | Pivovar |
---|---|
Kraj: | Středočeský kraj |
Okres: | Okres Kutná Hora |
Město: | Kácov |
Pohoří: | Středočeská pahorkatina |
Výška: | 316 m n.m. |
GPS: | 49°46'36.735"N, 15°1'45.853"E |
Během druhé světové války došlo k útlumu produkce a postupnému upadání. R. 1948 se pivovar stal součástí národního podniku Středočeské pivovary a v r. 1957 byl úplně zrušen. Pivovarský areál ležící pod zámkem u řeky v lokalitě nazývané Podskalí pak sloužil různých účelům a pomalu chátral. V r. 1991 zakoupila zdevastovaný areál soukromá firma, která zde chtěla vybudovat hotel s restaurací a obnovit vaření piva, ale brzy se dostala do konkurzu. Na ni o 10 let později navázala další společnost, která pivovar kompletně zrekonstruovala a uvedla do provozu.
Dnes patří pivovar Kácov mezi malé pivovary s ročním výstavem do 20 000 hl. Sortiment zahrnuje osm standardně vařených piv včetně piv kvasnicových a příležitostně je doplňován pivem pšeničným, polotmavým, Ipou a dalšími speciály. Pivovar se může pochlubit měděnouvarní soupravou od firmy Ziemann z r. 1957, která byla po 50 letech rekonstruována a poloautomatizována a slouží dodnes. Pivo se plní do nerezových KEG sudů, skleněných lahví a plastových PET lahví. S vařením piva se můžete seznámit v rámci exkurze, kterou je nutné si předem domluvit. Exkurzi je pak možné spojit s posezením v pivovarské restauraci nabízející výbornou českou kuchyni a minutková jídla za rozumné ceny.