Bzenec minipivovar
Typ: | Pivovar |
---|---|
Kraj: | Jihomoravský kraj |
Okres: | Okres Hodonín |
Město: | Bzenec |
Výška: | 187 m n.m. |
GPS: | 48°58'24.336"N, 17°17'19.245"E |
Od 15. století jsou známy měšťanské pivovary. Od následujícího století vařila pivo především šlechta, která prodáváním tohoto nápoje získala výborný zdroj svých příjmů. Jako první výrazná osobnost pivovarnictví na Bzenecku je znám František Ondřej Poupě, sládek z nedalekého Brna. Na Bzenecku se zasloužil o reformu výroby sladu a piva. Rána pro pivovarnictví v Bzenci počátkem 20. století, kdy byla nejprve přerušena výroba a následně byla budova pivovaru upravena na sokolovnu. Snahy obnovit výrobu vázly, nebylo, kde pivo prodávat. Většina hospod čepovala pouze velké pivní značky a malovýrobce odmítala.
Až 21. století přineslo revoluci v konzumaci piva. Přestaly být na výsluní ty nejznámější značky a pozvolna je začaly vytlačovat malé, neznámé, zpravidla rodinné pivovary s nízkou, ale unikátní produkcí. Jejich snahou není ovládnout celý trh, ale nabízet pivo s unikátními vlastnostmi, které bude mezi lidmi žádané. Jeden takový pivovar vznikl v Bzenci. Jmenuje se Pivovar Kněží hora (někdy také Pivovar Pod Kněží horou) a právo várečné získal v roce 2007. Vaří se zde většinou polotmavá piva z ječného sladu. Pivovar vyrábí stabilně pouze jeden druh piva, a to světlou nefiltrovanou jedenáctku, nazývanou pivovarníkem Grawitz . Prozatím je čepováno pouze v jednom podniku, v Hospůdce u Lokálky ve Bzenci. Výjimečně se zde vaří i bylinková piva nebo piva se základem pšeničného nebo žitného sladu.